Herokuva

Luonnontuoteala ja luonnontuotealan koulutus

‹ Takaisin etusivulle

Suomen luonto tuottaa runsaasti marjoja, sieniä ja kasveja, joita keräämällä ja jalostamalla voidaan kehittää menestyvää liiketoimintaa eri elinkeinoaloilla ja tuotteita niin kotimaan kuluttajille kuin vientiinkin. Luonnonmarjoistamme kaupallisesti merkittävimpiä ovat mustikka, puolukka ja lakka. Luonnonsienistä puolestaan merkittävimpiä ovat herkkutatti, haapa- ja kangasrouskut, kantarelli ja suppilovahvero. Luonnonyrteistä suosittuja ovat esimerkiksi nokkonen, maitohorsma, vadelman ja koivun lehdet sekä katajanmarjat. Muista luonnontuotteista merkitystään ovat kasvattaneet muun muassa mahla, pakuri, pihka ja kuusenkerkät.

Elintarvikealan yritykset valmistavat luonnontuotteista esimerkiksi hilloja, juomia, jauheita, mausteita, välipalatuotteita ja ravintolisiä. Luonnontuotteita ja niiden ainesosia voidaan hyödyntää myös hyvinvointituotteissa, lääkeaineina ja rohdoksina sekä erilaisissa palveluissa. Hyvinvointialalla valmistetaan erilaisia voiteita ihmisille ja eläimille sekä luonnonkosmetiikkaa. Lisääntyvä tutkimustieto monipuolistaa metsiemme ja niiden tuottamien luonnontuotteiden käyttöä. Maailmanlaajuiset trendit kuten suuntaus luonnonmukaisuuteen ja kasvava kiinnostus terveyttä kohtaan vauhdittavat luonnontuotealan kasvua. Luonnon raaka-aineisiin pohjautuvilla tuotteilla on kasvavaa kysyntää, joten luonnontuotteiden keruu on tarpeen. Lisäarvoa luonnontuotteillemme tarjoavat pohjoisten raaka-aineidemme puhtaus, luomusertifiointi ja aromiaineiden korkeat pitoisuudet.

Lisätietoa luontoalasta https://www.aitoluonto.fi/

Luonnontuotealan koulutus

Luonnontuoteraaka-aineiden keruuseen ja tuotantoon perehdyttävät alalla toimivat hankkeet, yritykset ja oppilaitokset. Kerääjiä kouluttavat alan koulutusta ja kokemusta hankkineet ammattilaiset. Luonnontuotealan työntekijäksi tai yrittäjäksi voi valmistua suorittamalla alan ammatillisen tutkinnon. Laaja-alaisen pohjan alan töihin tarjoaa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon luontoalan osaamisala, tutkintonimikkeenä luonnonvaratuottaja.

Alan ammattitaitoa voi syventää suorittamalla luontoalan ammatti- tai erikoisammattitutkinnoista luonnontuotealan osaamisalan. Luontoalan ammattitutkinnossa voi valmistua luonnontuotejalostajaksi tai luonnontuoteneuvojaksi valintojensa mukaan. Luontoalan erikoisammattitutkinnon luonnontuotealan osaamisalan suorittanut luonnontuotekehittäjä puolestaan toimii alan asiantuntijatehtävissä. Osia luonnontuotealan tutkinnoista voi myös yhdistää moniin muihin ammatillisiin tutkintoihin.

Luonnontuotealan monipuolisuuden ansiosta alalla toimii myös muun muassa elintarvike-, matkailu- ja metsäalojen ammattilaisia. Korkeakoulututkinnon suorittaneiden rooli on kasvanut viime vuosina alan jalostusasteen kehittyessä. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden ohella ala tarjoaa työ- ja yrittäjyysmahdollisuuksia elintarvikealan, biokemian tai farmasian yliopisto-opinnoista valmistuneille.

Lue lisää luonnontuotealan koulutuksesta https://www.aitoluonto.fi/koulutus/

Palvelun toteuttamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö