Koivunmahla

Suomessa kasvavista kolmesta koivulajista hieskoivusta (Betula pubescens) ja rauduskoivusta (Betula pendula) voidaan valuttaa mahlaa, mutta rauduskoivun mahlaa pidetään laadukkaampana ravinteikkaamman kasvupaikkansa ansiosta. Kosteilla kasvupaikoilla viihtyvän hieskoivun lehdet ovat pyöreähköjä, sahalaitaisia ja pehmeän karvapintaisia. Kuivemmilla mailla viihtyvän rauduskoivun lehdet ovat kahteen kertaan sahalaitaisia, kiiltävän vahapintaisia ja karvattomia.

Hyvä mahlapuu on suurehko, terve ja tuuhealatvuksinen. Mahla alkaa valumaan huhti-toukokuussa puun juurissa olevan veden ja varastoituneiden yhteyttämistuotteiden lähtiessä nousemaan juurista ylöspäin. Valutusaika kestää kevään sääoloista riippuen kahdesta neljään viikkoon. Mahlan keräykseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Mahlaa valutetaan koivun kylkeen poratusta reiästä holkin ja letkun avulla elintarvikekäyttöön hyväksyttyyn astiaan. Mahla on herkästi pilaantuvaa raaka-ainetta, joten se on saatava pysymään kylmänä ja säilöttävä pian esimerkiksi pakastamalla.

 

Kuvat

Palvelun toteuttamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö