Mustikka

Mustikka (Vaccinium myrtillus) on koko Suomessa kasvava, tuoreiden kangasmetsien valtavarpu. Mustikka on varjokasvi, joka kasvaa lehtomaisilla, kuivahkoilla ja Pohjois-Suomessa jopa kuivilla kankailla. Koska mustikka kukkii jo touko-kesäkuussa, alkukesän pakkaset ja kylmyydestä johtuva pölyttäjien vähyys voivat aiheuttaa suuria alueellisia ja vuosittaisia satovaihteluita. Myös kesän kuivuus heikentää satoa. Mustikkaa poimitaan myyntiin vuosittain miljoonasta kuuteen miljoonaan kiloa sadosta riippuen.

Mustikat kypsyvät heinäkuun loppupuolella, keruuaikaa on syyskuun alkupuolelle ensimmäisiin yöpakkasiin saakka. Mustikkaa poimitaan sekä käsin että poimurilla. Pehmeäkuorisuutensa takia mustikkaa on hieman hankalampi poimia koneella kuin kovempikuorista puolukkaa. Mustikkaa voidaan poimia jokamiehenoikeudella sekä verovapaasti myyntiin.

Mustikan kypsänä tummansininen, joskus mustakin marja on makeahko ja vähähappoinen. Marjat sisältävät C- ja E-vitamiineja, kuituja sekä hyödyllisiä polyfenoli-yhdisteitä kuten antosyaaneja.

 

Kuvat

Palvelun toteuttamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö