Maitohorsman lehdet

Maitohorsma (Chamaenerion angustifolium) on monivuotinen 50–150 cm korkea, vankkajuurakkoinen ja maarönsyllinen ruoho, joka muodostaa usein laajoja kasvustoja. Maitohorsma on erittäin yleinen koko Suomessa avoimilla paikoilla kuten hakkuuaukeilla ja hylätyillä pelloilla. Maitohorsma on hakkuualueiden tyypillinen pioneerikasvi, joka väistyy taimikon ja muun kasvillisuuden vanhetessa. Maitohorsmaa voi kerätä vuosittain samalta paikalta, vahvan juurakkonsa ansiosta kasvusto ei kärsi jatkuvasta keruusta.

Maitohorsman kapeat, suikeat ja ehytlaitaiset lehdet kiinnittyvät onttoon ja haarattomaan varteen kierteisesti. Maitohorsma kukkii keskikesällä, kukat ovat purppuran- tai sinipunaisia. Kukinto on pitkä, runsaskukkainen terttu, jossa kukat aukeavat vähitellen tyvestä latvaan päin.

Maitohorsman näköislajeja ovat sarjakeltanot sekä kosteikoissa kasvavat terttualpi ja ranta-alpi. Sarjakeltanon lehdet ovat harvahampaiset, terttu- ja ranta-alpin lehtiasento puolestaan poikkeaa maitohorsmasta. Lisäksi näköislajien kukinnot ovat keltaiset.

Maitohorsma on varsin monikäyttöinen. Nuoria versoja voi kerätä ja syödä parsan tapaan, nuoret lehdet puolestaan sopivat vihanneksiksi. Lehtiä voidaan käyttää myös kuivattuna tai hiostettuna teen valmistukseen. Maitohorsman punaisia kukkia ja nuppuja käytetään muun muassa juomiin, leivonnaisiin, salaatteihin ja jälkiruokiin.

Kuvat

Palvelun toteuttamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö