Puolukka

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on kuivahkojen mäntykankaiden valtavarpu, jonka marjat kypsyvät tärkeimmistä marjalajeistamme viimeiseksi, vasta elo-syyskuussa. Puolukkaa kasvaa yleisesti koko Suomessa, mutta parhaimmat marjasadot saadaan valoisilta kanerva-, puolukka- ja jäkälätyypin kankailta. Puolukka marjoo usein runsaasti esimerkiksi päätehakkuun jälkeisillä aukeilla tai siemenpuuston alla. Puolukka on poimituin luonnonmarjamme, marjaa poimitaan myyntiin satomäärästä riippuen miljoonasta kymmeneen miljoonaan kiloon vuodessa.

Puolukka on hyönteispölytteinen kasvi, joka kukkii kellomaisin, valkoisin tai hieman punertavin kukin kesäkuussa, osin myöhemminkin. Puolukka on yleensä satoisa ja kovahkon kuorensa ansiosta helppo ja konepoimintaa kestävä kerättävä. Punaiset marjat ovat pallomaisia, mehukkaita ja hapahkon makuisia. Marjat ovat tiiviinä terttuna verson latvaosassa, mikä myös helpottaa keräämistä poimurilla. Varsi- tai haravapoimuria käytetäänkin yleisesti kaupallisessa keruussa.

Puolukat sisältävät C- ja E-vitamiineja, kuituja, hivenaineita sekä polyfenoli-yhdisteitä kuten resveratrolia, joiden vaikutuksia terveyteen tutkitaan aktiivisesti.

 

Kuvat

Palvelun toteuttamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö