Korvasieni

Korvasieni (Gyromitra esculenta) on huhtikuun lopusta kesäkuuhun asti kasvava ja yleisesti koko maassa esiintyvä sienilaji. Satokausi alkaa ensin Etelä-Suomesta. Korvasieniä kasvaa runsaiten parivuotisilla männyn hakkuuaukeilla, poluilla ja muilla rikkoontuneilla kuivan kankaan pinnoilla. Korvasienen lakki on aivomaisesti poimuuntunut, tippaleipämäinen ja väriltään vaalean- tai tummanruskea.

Korvasieni on käsittelemättömänä hyvin myrkyllinen ja ennen ruuanvalmistusta sienet on huolellisesti keitettävä, jotta myrkyllinen gyromitriini-yhdiste poistuisi. Sienet keitetään kahteen kertaan runsaassa vedessä (yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä) vähintään viisi minuuttia kerrallaan. Keittovesi vaihdetaan välillä ja sienet huuhdellaan hyvin molempien keittämisten jälkeen runsaassa vedessä. Korvasieniä keitettäessä on valmistustila tuuletettava hyvin. Keitto- ja huuhteluvesiä ei saa käyttää ruuanvalmistuksessa.

 

Kuvat

Palvelun toteuttamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö